Arion rufus/A.lusitanicus, ślinik wielki/ślinik luzytański

Występowanie:

Arion rufus (ślinik wielki) występuje w lasach i parkach środkowej Europy. Arion lusitanicus (ślinik luzytański) początkowo zamieszkiwał Półwysep Iberyjski, jednak jako gatunek inwazyjny, z pomocą człowieka opanował Europę zachodnią, środkową, Wyspy Brytyjskie oraz Skandynawię.

Stanowiska:

Oba gatunki zamieszkują lasy i zarośla, jednak na obszarze Polski A.lusitanicus rzadziej występuje w lasach. Spowodowane jest to jego inwazyjnym charakterem-ślimak ten pojawia się wokół siedzib ludzkich, przenoszony najczęściej wraz z roślinami. Śliniki znakomicie przystosowują się do zmiennego środowiska; warunkiem jest dostateczna ilość pożywienia i kryjówek. Można je spotkać w parkach, ogrodach, często również w uprawach rolnych. Za dnia ukrywają się pod kamieniami, kawałkami drewna, w gęstej roślinności lub wilgotnej ściółce. Mogą występować masowo.

Wygląd:

Duży ślimak nagi, dorastający przeciętnie do 15 cm długości, choć mogą się zdarzyć większe osobniki. Płaszcz zmiennej barwy: brązowy, kremowy, pomarańczowy lub czarny. Mogą występować osobniki o kombinowanym ubarwieniu, jednak na ciele ślimaka nie występują żadne wyraźne znaczenia. W tylnej części ciała znajduje się duży gruczoł. Spód ciała jednolicie ubarwiony, kremowy lub biały. Głowa w stosunku do reszty ciała jest nieduża, czułki krótkie. Otwór oddechowy umiejscowiony za głową, po prawej stronie ciała ślimaka. Ciało krępe, z małą głową (zwykle ciemniejszą od reszty), o krótkich, grubych czułkach.

Stan prawny:

Nie podlegają ochronie.  A. lusitanicus jest gatunkiem zawleczonym; oba gatunki uznawane są za szkodniki.

Warunki hodowli:

Pojemnik o dużej powierzchni dna, z grubą warstwą podłoża i licznymi kryjówkami. Optymalnie dno pojemnika powinno mieć wymiary około 30x30cm, przy wysokości 20-30cm. W pojemniku powinna panować wysoka wilgotność. Optymalna temperatura do hodowli to 15-20st.
Ślimaki nie nadają się do łączenia z innymi gatunkami, jednak posiadając duży pojemnik, można je trzymać w niewielkich grupach. Śliniki nie wykazują skłonności kanibalistycznych poza sytuacjami stresowymi (przegęszczenie, niedobory białka w diecie).
W pojemniku powinien znajdować się płytki pojemnik na wodę, pojemnik na pokarm oraz kryjówki.
Ślimaki nie wymagają zimowania. W naturze rzadko dożywają zimy.

Dieta:

Gatunek wszystkożerny. W naturze żywi się zarówno roślinami (korzenie, pędy, owoce), jak również grzybami, padliną, odchodami i rozmaitymi resztkami pozostawionymi przez człowieka.
W hodowli ślimaki chętnie jedzą dojrzałe owoce, gotowane warzywa, pokarmy zbożowe i płatkowe. Duży udział w ich diecie mogą stanowić leśne grzyby jadalne, pieczarki, boczniaki. Dietę należy urozmaicać poprzez podawanie produktów pochodzenia zwierzęcego- np. gotowanego jajka, martwych bezkręgowców.
Nie należy zapominać, że ślimaki nagie również wymagają suplementacji wapniowej.

Rozmnażanie:

Gatunek obojnaczy, rozmnażający się poprzez zapłodnienie krzyżowe.
Gody w środowisku naturalnym odbywają się latem i jesienią, od lipca do września. Cykl życiowy ślimaków trwa około roku. Złożone późną jesienią jaja najczęściej zimują, a ślimaki wylęgają się wiosną. Jeśli jaja zostaną złożone latem, zimują młode ślimaki. Zdarza się również, że zimują dorosłe osobniki, które następnie składają jaja wczesną wiosną. Śmierć ślimaków najczęściej zbiega się w czasie ze złożeniem jaj lub pierwszymi przymrozkami.
Jaja składane są do kryjówek w liczbie kilkudziesięciu sztuk. Jaja mają kształt owalny, są galaretowate, półprzezroczyste.

Cechy charakterystyczne:

Oba gatunki są zewnętrznie na tyle podobne, że oznaczenie ślimaka bez sekcji jest niemożliwe. Gatunki rozróżnia się na podstawie różnic w budowie układu rozrodczego (jajowodów).

Hodowla:

• Łatwy w hodowli
• Polecam na pierwszego ślimaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>