Kilka słów o pakowaniu

Czasem istnieje konieczność zapakowania ślimaków na czas podróży lub wysyłki. Wszyscy spotykamy się z przypadkami zwierząt zapakowanych w sposób fatalny, co powoduje ich śmierć, lub odbija się na kondycji. Jeśli zatem zależy nam na kondycji zwierząt, które transportujemy, powinniśmy zadbać, żeby w trakcie podróży do nowego domu, były zapakowane odpowiednio do panujących warunków. Poniższy poradnik wysyłkowy oparty jest na naszych doświadczeniach z wysyłkami.

1.Pakowanie, wysyłka i transport ślimaków latem

Sezon letni jest zdecydowanie najbezpieczniejszym okresem na przewóz mięczaków, i zakupy wysyłkowe.  W tym okresie należy uważać na temperaturę: nie przewozimy i nie wysyłamy zwierząt w trakcie upałów! Osobiście przyjmuję temperatury powyżej 10*C (noc) i poniżej 25*C (dzień) za bezpieczne. Dbamy również o właściwe nawilżenie paczki, żeby ślimak dotarł w możliwie komfortowych warunkach. Wentylacja w pudełkach transportowych powinna być możliwie jak największa-polecam zastąpić siatką możliwie jak największą powierzchnię pokrywki.

Przykładowy sposób pakowania:

  1. Plastikowe pudełko wykładamy zwilżonym ręcznikiem papierowym lub gazą. Dobrym amortyzatorem wstrząsów, podczas podróży są także liście, którymi można dodatkowo wyłożyć pojemnik. Spełniają one także rolę pożywienia na czas wysyłki. Sprawdzają się również pocięte gąbeczki oraz Sphagnum.
  2. W pudełku umieszczamy ślimaka, w razie potrzeby zakrywając kolejnym mokrym ręcznikiem.
  3. Dodajemy niewielką ilość pokarmu: np.cienki plasterek ogórka; taki, który nie będzie się obijał w pudełku.
  4. Pokrywę pudełka zabezpieczamy dodatkowo taśmą klejącą, żeby zapobiec jej odpadnięciu.
  5. Całość umieszczamy w większym kartonowym pudle, przestrzeń wolną wypełniając np. gazetami, giętą tekturą, czy innymi śmieciami.

Jeśli przewozimy ślimaki, należy im zapewnić podobne warunki, jak powyższe. Ważna jest przede wszystkim dobra wentylacja, nie ma konieczności dodatkowego opakowywania pojemnika w karton. W transporcie samochodowym dbamy o to, żeby pojemnik stał w cieniu, nie zostawiamy go w zamkniętym aucie nawet na krótki czas. Jeśli mamy możliwość wietrzenia boxu w trakcie dłuższych wypraw, robimy to. Przy upałach dobrze sprawdzają się w transporcie niewielkie lodówki turystyczne (bez wkładów).

2. Wysyłka zimą (wiosną, jesienią)

Przemieszczanie ślimaków w okresie zimowym jest przedsięwzięciem ryzykownym ze względu na to,  że gatunki egzotycznie źle znoszą skrajne temperatury. Przy lekkim chłodzie (temp. nocne powyżej 5*C) można dodatkowo luźno owinąć pojemnik ze ślimakiem kilkoma warstwami materiałów izolacyjnych (folia bąbelkowa, gazety, folia alu), jednak przy temperaturach bliskich 0*C i mrozach, najlepiej jest zaopatrzyć paczkę w styropian i wkład grzewczy (heatpack).

Przykładowy sposób pakowania (chłodno, bez mrozu):

  1. Powtórzyć punkty 1-4 z części pierwszej.
  2. Pojemnik umieścić w większym kartonowym pudle, i odizolować styropianem. Można w tym celu zastosować popularne styropianowe pojemniki na żywość lub po prostu od środka wyłożyć wszystkie ściany kartonu kawałkami styropianu.
  3. Zamiast styropianu można zastosować opisane wcześniej materiały, owijając nimi w sposób luźny pojemnik.

Sposób 2 (mróz):

  1. Powtórzyć punkty 1-4 z części pierwszej
  2. Pojemnik unieruchomić i zaizolować styropianem, pozostawiając w środku kartonowego pudła sporo wolnej przestrzeni.
  3. W wolnej przestrzeni umieszczamy heatpack. Można go przykleić kawałkiem taśmy do boku pudła, żeby nie obijał się w środku.  Wkład powinien być możliwie najdalej od pojemnika ze ślimakami. W żadnym wypadku nie należy go niczym owijać (podobnie, jak pojemniczka ze ślimakiem), ani przyklejać blisko boxu, w którym przebywa zwierzę. Wkład należy stosować ostrożnie, żeby nie ugotować przesyłki. Popularne modele używane do wysyłki wymagają do działania stałego dostępu tlenu, tak więc paczka powinna być odpowiednio duża.

Ślimaki zimą transportujemy w ogrzanym aucie, pojemniki odpowiednio zaizolowane (pudło, gruby koc, co tam mamy pod ręką). Małe pojemniki na krótki dystans można przenosić pod kurtką.

3. Wysyłka dużych ślimaków, jaj, młodych

Duże ślimaki wysyłamy w niewiele większych od nich pojemnikach, wyłożonych miękkim, przepuszczającym powietrze materiałem (włókna torfowe, mech, gąbka) w taki sposób, by zabezpieczyć muszlę przed obiciem. Większe okazy najlepiej pakować pojedynczo do pudełek.

Małe ślimaki pakujemy pojedynczo w małe pojemniki, lub grupowo w nieco większe. W pojemnikach nie powinien panować ścisk, dobrze jest je również wyłożyć czymś izolującym, w czym będą mogły się zakopać. W przypadku grupki młodych zwierząt wskazane są większe porcje jedzenia.

Jajeczka najlepiej jest transportować wraz z substratem, w którym zostały złożone. Pojemnik powinien być wypchany szczelnie, żeby uniknąć przesypywania się jajek.

4. O czym należy pamiętać przy wysyłce…

  1. Pojemnik, w którym mamy wysłać ślimaka powinien być trwały. Odradzam tzw. sałatkoboxy ze względu na małą odporność na zgniatanie. Jeśli chcemy koniecznie użyć takiego pojemnika, należy go dodatkowo czymś wzmocnić-np. obłożyć kartonem.
  2. Ślimaków nie upychamy ciasno do pojemnika! Nie pakujemy również małych ślimaków w wielkie boxy.
  3. Wsypana do pojemnika ziemia czy torf mogą być zagrożeniem dla zwierząt, przysypując je i zabierając możliwość przyczepienia się do ścianki, a często także zaczerpnięcia powietrza.
  4. Paczki pocztowe najlepiej wysyłać na początku tygodnia, jest wtedy mniejsze ryzyko, że utkną one na poczcie.
  5. Wysyłka zawsze musi uwzględniać panujące warunki atmosferyczne.

Jedna myśl nt. „Kilka słów o pakowaniu”

  1. Warto też dodać, że w zimie lepiej nie wysyłać kurierem, a Pocztą Polską. Kurier często trzyma paczki w nieogrzewanym samochodzie przez noc, natomiast PP ma ogrzewane magazyny :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>