Lissachatina albopicta

Występowanie:

Gatunek pochodzący z Kenii. Brakuje danych na temat jego rozpowszechnienia. W Polskich hodowlach stosunkowo rzadki.

Stanowiska:

Krzewiaste zarośla, okolice zbiorników wodnych. Bytuje blisko ziemi, w miejscach osłoniętych i wilgotnych.

Wygląd:

Muszla L.albopicta ma przeciętnie 10-12cm długości, podobnie jak muszle innych ślimaków z tego rodzaju. Przy korzystnych warunkach  ślimak może osiągać większy rozmiar. Muszla jasnożółta, pokryta charakterystycznymi ciemnobrązowymi znaczeniami o nieregularnym kształcie: występują zarówno pasy, jak i kropki czy szerokie plamy. Młode osobniki posiadają muszlę paskowaną lub prawie bez znaczeń, jednolicie żółtą, u starszych znaczenia stają się coraz szersze. Muszla prawoskrętna, stożkowa; czubek muszli różowy, wnętrze białe. Ciało ślimaka ubarwione jest niemal jednolicie, brązowo, z lekko jaśniejszymi pasami grzbietu. Jaśniejsze są również czubki czułków, wokół oczu.
W handlu dostępna jest odmiana albino body.

Stan prawny:

Nie podlega ochronie gatunkowej. Gatunek niedozwolony do hodowli i sprowadzania na terenie Stanów Zjednoczonych.

Warunki hodowli:

Uniwersalny model terrarium dla ślimaków idealnie wpisuje się w wymagania tego gatunku.
Ślimaki te lubią kopać, wymagają więc grubej warstwy podłoża, umożliwiającej im zakopywanie się. Kolejne przydatne w pojemniku akcesoria to spodki na wodę, do których mięczaki będą często wchodziły, oraz talerzyki na pokarm, zapobiegające zanieczyszczaniu podłoża resztkami pokarmu.
Optymalna temperatura to około 25st. Gatunek ten nie toleruje dobrze spadków temperatur oraz wilgotności. Zaleca się hodowlę w stałej temperaturze, nie niższej niż 23 stopnie.

Dieta:

Zgodna z podstawowymi założeniami dotyczącymi żywienia ślimaków roślinożernych. Dieta mięczaków powinna być różnorodna; od czasu do czasu można ją urozmaicać pokarmami pochodzenia zwierzęcego, np. gotowanym jajkiem.

Rozmnażanie:

Gatunek jajorodny, obojnaczy, z zapłodnieniem krzyżowym.
Gatunek mniej płodny i trudniejszy do rozmnożenie niż L. fulica. Ślimaki składają jaja do dołka wygrzebanego w podłożu. Inkubacja trwa około 10-14dni.

Cechy charakterystyczne:

Dożywają zwykle 3-5 lat, chociaż zdarzają się osobniki wyjątkowo długowieczne. Gatunek ten może być hodowany w grupach z innymi ślimakami z tej samej rodziny, należy jednak zachować ostrożność, ponieważ istnieje ryzyko powstania krzyżówek międzygatunkowych.

Hodowla:

• Średnio trudny w hodowli
• Nie polecam na pierwszego ślimaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>