Ślimacze ciekawostki (Achatinidae)

Czy wiesz, że…

  • Lissachatina fulica bierze udział w badaniach nad układem nerwowym dzięki posiadaniu 37 bardzo dużych neuronów.
  • L. fulica najczęściej spośród wszystkich gatunków występuje w hodowlach hobbystycznych.
  • L. fulica jest jednym ze stu najbardziej inwazyjnych gatunków zwierząt na świecie.[1]
  • Osiąga dojrzałość już w pół roku od wyklucia, jednorazowo jest w stanie znieść około 200 jaj.
  • W niektórych krajach hodowla ślimaków z rodziny Achatinidae jest zakazana (nielegalna). Jest to spowodowane inwazyjnością gatunku. Ślimaki te powodują ogromne straty w środowisku naturalnym i uprawach, a nawet zdarza im się niszczyć elewacje domów.
  • Podczas trwania II Wojny Światowej L. fulica rozprzestrzeniły się w tropikach jako szybko odnawiające się źródło pokarmu dla żołnierzy, gdyż są to ślimaki jadalne.
W krajach afrykańskich istnieją duże konsumpcyjne fermy ślimaków.

Śluz ślimaka zawiera alatoinę – substancję bakteriostatyczną, na bazie której wytwarza się leki na schorzenia astmatyczne, tuberkulozę i przyspieszające gojenie się ran. Jest też składnikiem wielu kosmetyków. Zabieg z udziałem ślimaczka kosztuje w salonie kosmetycznym nawet 300zł za pół godziny pełzania ślimaka po naszym ciele!

  • Achatinidae mogą ugryźć (a raczej zadrapać), a do tego celu wykorzystują tarkę (radula). Tarka to charakterystyczne chitynowe ząbki gęsto ustawione na fałdzie dna jamy gębowej. Ślimak posiada na niej ponad 14,175 ząbków. Ugryzienie jest prawie nieodczuwalne. Radula rozdrabnia pokarm.
  • Achatinidae rosną przez całe swoje życie, ale rozwijają się szybciej, gdy są młode i mają dostęp do dużej ilości jedzenia oraz wapnia, a temperatura otoczenia jest wysoka.
  • Średnia prędkość poruszania się naszego ślimaka wynosi 1 mm/s.
  • Ślimaki są doskonałą przynętą na ryby min: lina, klenia czy leszcza.
Największym ślimakiem lądowym jak dotąd jest Achatina achatina. Może mieć nawet blisko 30 cm muszlę (co raczej nie zdarza się w warunkach hodowlanych). A. achatina waży nawet ponad 500 g.
Achatina achatina
Achatina achatina
  • Ślimaki pochodzenia dzikiego są żywicielami pośrednimi wielu groźnych dla człowieka pasożytów wewnętrznych

źródła: [1] http://www.issg.org/worst100_species.htm

opracowanie i zdjęcia: Milena Ruszczyk, czkot

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *