Żywienie ślimaków wszystkożernych na przykładzie rodziny Achatinidae
Sposób żywienia ślimaków jest jednym z najważniejszych aspektów ich hodowli. Bardzo istotną kwestią, zwłaszcza w hodowli ślimaków muszlowych, jest zawartość jonów wapnia w podawanym pokarmie.
Zły stosunek wapniowo-fosforowy oraz zawartość kwasu szczawianowego w pożywieniu może powodować ubytki wapnia z organizmu. Kolejną kwestią, którą trzeba mieć na uwadze przy wyborze roślin, jest zawartość środków chemicznych: konserwantów, nawozów, środków ochrony roślin i soli [NaCl]. Zbyt wysokie stężenie tych substancji w pokarmie może okazać się szkodliwe. W skrajnych wypadkach spożycie zanieczyszczonych roślin może się skończyć śmiercią ślimaka. Tabela przedstawia schemat żywienia ślimaków afrykańskich oparty na wiedzy i doświadczeniach hodowców tych zwierząt, a także moich własnych spostrzeżeniach i obserwacjach. Na wstępie, warto zaznaczyć, że przez bardzo długi czas ślimaki te uważane były za wyłącznych fitofagów. Tymczasem funkcjonują one dużo lepiej żywione z udziałem białka zwierzęcego, niż na diecie stricte wegańskiej.
Poniższy schemat można z powodzeniem stosować jako bazę do ustalenia diety dla innych ślimaków roślinożernych (np. rodziny Helicidae).
Rodzaj pokarmu | Bez ograniczeń | Jako urozmaicenie | Podawać ostrożnie | Zawiera szczawiany, związki toksyczne etc., ma niekorzystny stosunek wapniowo-fosforowy |
Części zielone roślin (i kwiaty) |
||||
Mniszek lekarski Taraxacum officinale |
● |
|||
Ogórek- kwiaty, liście |
● |
|||
Babka Plantago sp. |
● |
|||
Fasola- kiełki, liście, kwiaty |
● |
|||
Trzykrotka Tradescantia sp. |
● |
|||
Koniczyna |
● |
|||
Rzodkiew-nać |
● |
● |
||
Marchew-nać |
● |
● |
||
Pietruszka-nać |
● |
● |
||
Seler-nać |
● |
● |
||
Liście drzew owocowych |
● |
|||
Pokrzywa |
● |
|||
Jasnota |
● |
|||
Cykoria podróżnik Cichorium intybus |
● |
|||
Żółtlica drobnokwiatowaGalinsoga parviflora |
● |
|||
Truskawka- liście |
● |
|||
Truskawka-owoce |
● |
● |
||
Malwa-kwiaty, liście |
● |
|||
Begonia królewska |
● |
|||
Spirulina |
● |
|||
Cykoria |
● |
● |
||
RoszponkaValerianella locusta |
● |
|||
Liście porzeczki, jeżyny, maliny |
● |
|||
Słonecznik- nasiona, kiełki, liście |
● |
|||
Gwiazdnica pospolita Stellaria media |
● |
|||
Ostrożeń Cirsium sp. |
● |
|||
Mak- kwiat |
● |
|||
Morwa- liście |
● |
|||
Rukola |
● |
● |
||
Aksamitka, Tagetes sp. |
● |
|||
Bazylia |
● |
|||
Róża-kwiaty, liście |
● |
|||
Owoce i warzywa |
||||
Ogórek |
● |
|||
Jabłko |
● |
|||
Brzoskwinia |
● |
|||
Śliwka |
● |
|||
Banan |
● |
● |
||
Kukurydza |
● |
|||
Arbuz |
● |
|||
Melon |
● |
|||
Pomidor |
● |
|||
Cukinia |
● |
|||
Fasola szparagowa |
● |
|||
Papryka słodka |
● |
|||
Papaja |
● |
|||
Winogrona |
● |
|||
Awokado |
● |
|||
Mango |
● |
|||
Bakłażan (oberżyna) |
● |
|||
Dynia |
● |
|||
Batat (słodki ziemniak) |
● |
|||
Ziemniak surowy |
● |
|||
Marchew |
● |
● |
||
Przeciery owocowe |
● |
|||
Czereśnie |
● |
|||
Gruszka |
● |
● |
||
Pokarmy zbożowe, nasiona, produkty pochodzenia zwierzęcego |
||||
Płatki owsiane |
● |
|||
Ciecierzyca |
● |
|||
Soja |
● |
|||
Fasola gotowana |
● |
|||
Bób |
● |
|||
Płatki żytnie |
● |
|||
Płatki kukurydziane |
● |
● |
||
Gotowany ryż |
● |
|||
Kasza |
● |
|||
Kasza manna |
● |
|||
Pieczarki |
● |
|||
Grzyby leśne (jadalne) |
● |
● |
||
Słonecznik- nasiona |
● |
|||
Makaron |
● |
● |
||
Jajko gotowane |
● |
|||
Mleko w proszku |
● |
|||
Pokarm płatkowy dla ryb |
● |
|||
Krewetki suszone, gammarus |
● |
|||
Mięso drobiowe gotowane |
● |
|||
Otręby |
● |
|||
Siemię lniane |
● |
|||
Orzechy |
● |
|||
Tabletki dla glonojadów |
● |
● |
||
Wafle ryżowe |
● |
|||
Popularne pokarmy, których nie należy podawać |
||||
|
Wapń i proteiny w diecie roślinożerców
żywienie ślimaków afrykańskich (Achatinidae) powinno być zasobne w proteiny z racji ich szybkiego wzrostu i osiągania znacznych rozmiarów. Białko jako składnik budulcowy ślimaki mogą pozyskiwać z roślin(np. nasion roślin strączkowych) lub produktów odzwierzęcych.
Organizm ślimaków nie jest dobrze przystosowany do żerowania wyłącznie na tkankach zwierzęcych. Tak więc zbyt duża (częsta) podaż produktów pochodzenia zwierzęcego może negatywnie odbić się na zdrowiu ślimaka. Ślimaki karmione dodatkowo pokarmem zwierzęcym, wykazują tendencję do szybszych przyrostów, jednak przy zbyt dużym jego spożyciu (a więc szybkim i dużym przyroście), organizm zostaje osłabiony. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że bezpieczna częstotliwość podawania ślimakom pokarmów pochodzenia zwierzęcego to 1-2 razy w tygodniu. W charakterze posiłków proteinowych możemy stosować:
- gotowane jajko
- gotowane mięso drobiowe (bez soli)
- pokarm dla ryb (zawartość białka w zależności od producenta ~40%)
- mleko w proszku (można stosować częściej niż raz w tygodniu do posypywania pokarmu).
Bardzo ważną rolę w organizmie każdego ślimaka pełni wapń, z którego związków budowana jest środkowa warstwa muszli, strzałka miłosna, epifragma czy otoczki jaj. Ślimaki powinny mieć zawsze stały i nieograniczony dostęp do suplementów wapniowych. Powszechnie stosowanymi formami zapewnienia ślimakom takiej suplementacji, jest:
- podawanie sepii (szkieletu wewnętrznego mątwy). Zawieraja ona około 80% węglanu wapnia oraz szereg innych mikro- i makroelementów
- podawanie zmielonych, wygotowanych skorupek jaj
- podawanie kredy pastewnej (sypki, wzbogacony węglan wapnia, stosowany do suplementacji drobiu i zwierząt gospodarskich)
Suplementami w postaci sypkiej można posypywać pokarm, a także umieścić je w terrarium na podstawce. Nie należy bez wyraźnych wskazań sypać zbyt dużych ilości na pokarm. Posypywanie pozbawia zwierzęta kontroli nad przyjmowanymi ilościami supelementów. W przypadku stosowania sepii w formie stałej, dobrze jest kilka kawałków umieścić w różnych miejscach pojemnika. Dostępne w sklepach zoologicznych „wapienka” ( lub „kostki wapienne”) w formie żółwików, serduszek itd. nie się polecanym pokarmem. Należy ich unikać głównie względu na duży udział wypełniaczy (gipsu i kleików) w ogólnej masie, jak również dużą twardość. Kreda szkolna z tego samego powodu nie jest już powszechnie stosowana. Żywienie ślimaków nie jest tak proste, jak się wydaje 🙂